Κανονισμός Πρωταθλήματος 2016-2017

1. Οι ομάδες με χωρίζονται με κλήρωση σε 4 ομίλους με βαθμολογία και επικεφαλής τις 8 φιναλίστ του περσινού πρωταθλήματος με τη σχετική κατάταξη. Πρώτες κληρώνονται οι 4 ομάδες των ημιτελικών και έπειτα οι υπόλοιπες 4 της προημιτελικής φάσης.

2. Προκρίνονται οι ομάδες μετά το πέρας των ομίλων ως εξής:

ΦΑΣΗ ΤΩΝ "16"
 
Α1-Β4
α
Β1-Α4
β
Γ1-Δ4
γ
Δ1-Γ4
δ
 
 
Α2-Β3
ε
Β2-Α3
στ
Γ2-Δ3
ζ
Δ2-Γ3
η
 
 
ΦΑΣΗ ΤΩΝ 8
 
νικητής α-νικητής ζ
θ
νικητής β-νικητής η
ι
νικητής γ-νικητής ε
κ
νικητής δ-νικητής στ
λ
 
 
Ημιτελικοί
 
Νικητής θ-Νκητής ι
 
Νικητής κ- Νικητής λ
 

 

3. Σε περίπτωση ισοβάθμιας 2 ομάδων στη φάση των ομίλων, η πρόκριση εξαρτάται κατά σειρά προτεραιότητας από:

α). Το μεταξύ τους αποτέλεσμα,

β). Τη μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων, γ).Την καλύτερη επίθεση και

δ). Αγώνας μπαράζ.

4. Σε περίπτωση ισοβαθμίας 3 ή περισσοτέρων ομάδων προκρίνονται οι ομάδες με βάση τα παρακάτω κριτήρια κατά σειρά προτεραιότητας: 1ον). Τα μεταξύ τους αποτελέσματα, 2ον). Τη μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ των ισόβαθμων μόνο ομάδων παιχνίδια, 3ον). Την καλύτερη επίθεση (σε όλα τα παιχνίδια), 4ον). Τη μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων στο σύνολο των παιχνιδιών του ομίλου, 5ον). Αγώνες μπαράζ.

5. Στα νοκ-άουτ παιχνίδια σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί παράταση 30 λεπτών και πέναλτι αν χρειαστεί (5:5) και (1:1)

6. Η έναρξη των αγώνων ορίζεται στις 15.30 ή στις 17.30 μ.μ. και οι ομάδες θα πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα στον χώρο διεξαγωγής του αγώνα. Να σημειωθεί ότι το Π.Γ. ανοίγει στις 15.00

Ο αρχηγός της ομάδας είναι υπεύθυνος να συγκεντρώσει τις ακαδημαϊκές ταυτότητες των παικτών (ή τις κάρτες μέλους) της ομάδας του, και να τις παραδώσει στον διαιτητή του αγώνα, τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα

Στον πάγκο της κάθε ομάδας έχουν δικαίωμα παραμονής μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο φύλλο αγώνος

7. Δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες έχουν οι φοιτητές του Α.Π.Θ. που έχουν εγγραφεί στο Π.Γ. και με τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας ή της κάρτας μέλους συμπληρώνεται το φύλλο αγώνος

8. Δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής φοιτητής που έχει ορκιστεί, έχει χάσει δηλαδή τη φοιτηττική του ιδιότητα.

9. Επιτρέπεται η συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών με το οικείο τμήμα

10. Οι αγώνες διαρκούν 90 λεπτά (2 ́45 ́). Η διάρκεια της ανάπαυσης είναι 10 λεπτά.

11. Η βαθμολογία είναι 3-1-0 αντίστοιχα νίκη–ισοπαλία-ήττα

12. Οι φιναλίστ τίθενται επικεφαλείς των ομίλων του επόμενου πρωταθλήματος

13. Οι κίτρινες κάρτες δεν μεταφέρονται σε επόμενους αγώνες

14. Δυο κίτρινες κάρτες στον ίδιο αγώνα (=κόκκινη) τιμωρούνται με ποινή μιας αγωνιστικής.

15. Αποβολή με απευθείας κόκκινη κάρτα τιμωρείται με μια αγωνιστική

16. Παίκτης που αποβάλλεται με απευθείας κόκκινη κάρτα (χειροδικία, αντιαθλητική συμπεριφορά, εσκεμμένο χτύπημα αντίπαλου κ.τ.λ.) τιμωρείται με 2 αγωνιστικές και αν κριθεί υπότροπος αποβάλλεται από το πρωτάθλημα.

17. Αποβολή παίκτη στον τελευταίο αγώνα της ομάδας του, η συνεπαγόμενη ποινή εκτίεται στο επόμενο πρωτάθλημα

18. Η διοργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα επιβολής ποινών πέραν του διαιτητή ακόμα και μετά την λήξη του αγώνα (π.χ. συμπλοκή αντιπάλων στα αποδυτήρια, προπηλακισμός διαιτητών κατά την αποχώρηση τους κ.τ.λ.).

19. Επιτρέπονται 4 αλλαγές παικτών πέραν αυτής του τερματοφύλακα (4+1).

20. Το δικαίωμα ένστασης ισχύει μόνο για 30 λεπτά μετά την λήξη του αγώνα και εφόσον’ όσον έχει ενημερωθεί ο διαιτητής όσο διαρκεί το παιχνίδι

21. Συγκροτείται επιτροπή ενστάσεων, αποτελούμενη από 3 μόνιμα μέλη -από συμμετέχοντες φοιτητές- και τον υπεύθυνο ποδοσφαίρου του Α.Π.Θ., η οποία ορίζεται κατά την διαδικασία κλήρωσης από τους εκπροσώπους των ομάδων. Επίσης, ορίζονται και 3 αναπληρωματικά μέλη – από τους συμμετέχοντες φοιτητές- σε περίπτωση κολλήματος κάποιου μόνιμου μέλους. Η επιτροπή συγκροτείται και διαβουλεύεται, κατόπιν έγγραφου αιτήματος ομάδος, και αφού εξηγούνται λεπτομερώς οι λόγοι της ένστασης (οι λόγοι της ένστασης δε αφορούν αποφάσεις διαιτητών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού). Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη. Σε περίπτωση ισοψηφίας προκρίνεται η ψήφος του υπεύθυνου της διοργάνωσης.

22. Η οργανώτρια αρχή έχει το δικαίωμα αναβολής αγώνων, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο (π.χ. αδυναμία προσέλευσης διαιτητών, συντήρηση γηπέδου, βλάβες φωτισμού κ.α.)

23. Η οργανώτρια αρχή μπορεί να αναβάλλει αγώνα του πρωταθλήματος, κατόπιν γραπτού αιτήματος ομάδας (μήνυμα ηλεκτρ. ταχυδρομείου):

ΕΦΟΣΟΝ

α.Υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι την πραγματοποίηση του αγώνα (τουλάχιστον 5 ημέρες)

β. αξιολογήσει τους λόγους που επικαλείται η ενδιαφερόμενη ομάδα

γ. εξασφαλίσει την συναίνεση της αντιπάλου ομάδας.

Αν η διοργανώτρια αρχή αναβάλει αγώνα, οι ομάδες ενημερώνονται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη νέα ημερομηνία

Σε διαφορετική περίπτωση, η ομάδα που δεν προσέρχεται χάνει το παιχνίδι, ενώ η διοργανώτρια αρχή επιφυλάσσεται για την εφαρμογή του άρθρου 26.

24. Οι διαιτητές του πρωταθλήματος είναι κατά κύριο λόγο φοιτητές σε πρακτική άσκηση, σύμφωνα με τα προγράμματα της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ. Το Π.Γ. δεν αξιολογεί διαιτητές του πρωταθλήματος.

25. Οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν προπονήσεις με κράτηση στο μεγάλο μόνο γήπεδο τις ώρες 13.30-15.00 (δωρεάν) και 20.00-21.30 (με χρέωση) Οι προπονήσεις θα διαρκούν μιάμιση ώρα το μέγιστο. Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι οι προπονήσεις να μην εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του Π.Γ. (δηλ. αν δεν υπάρχει εμβόλιμος αγώνας του πρωταθλήματος ή αν δεν έχει προγραμματιστεί κάτι άλλο στο γήπεδο από το Π.Γ.) Στην ιστοσελίδα του ΠΓ (www.gym.auth.gr) υπάρχει ειδική εφαρμογή κρατήσεων για τα γήπεδα

26. Ομάδα που δεν συμμετέχει σε προγραμματισμένο αγώνα αδικαιολόγητα αποκλείεται από τη συνέχεια του πρωταθλήματος

27. Οι ημερ/νιες ορισμού των αγώνων καθορίζονται από τη διοργανώτρια αρχή με βάση τις ημέρες προτίμησης των αγώνων, την κλήρωση των ομίλων, τις πανεπιστημιακές αργίες, το πρόγραμμα λειτουργίας του Π.Γ. και τις εξεταστικές περιόδους των συμμετεχόντων (εφόσον δηλωθούν).

28. Σε περίπτωση που δυο ομάδες σε έναν αγώνα έχουν τα ίδια χρώματα στολής, μετά από κλήρωση, η μία από τις δυο φοράει διακριτικά ή στολή άλλου χρώματος που προμηθεύεται από το Π.Γ.

29. Η επικοινωνία γίνεται μόνο με τους επίσημους εκπροσώπους των ομάδων, οι οποίοι είναι μόνο φοιτητές εν ενεργεία και έχουν δηλωθεί στη φόρμα συμμετοχής. Η επικοινωνία γίνεται μόνο ηλεκτρονικά (e-mail) και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τηλεφωνικά. Οι υπεύθυνοι των ομάδων υποχρεούνται να ενημερώσουν όλα τα μέλη της ομάδας για τον κανονισμό του πρωταθλήματος. Επίσης, οι εκπρόσωποι των ομάδων υποχρεούνται να ενημερώνονται καθημερινά για τα νέα, τις αλλαγές , το πρόγραμμα του πρωταθλήματος μέσα Άπω την επίσημη ιστοσελίδα του πρωταθλήματος www.gym.auth.gr

30. Η οργανώτρια αρχή διατηρεί το δικαίωμα επίλυσης προβλημάτων ή περιπτώσεων που δεν προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό, καθώς και το δικαίωμα τροποποίησης της σειράς των αγώνων

31. Η αντιπροσωπευτική ομάδα του ΤΕΦΑΑ δεν μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση της ομάδος κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Οι 20 δηλωθέντες παίκτες (με συμμετοχή) στους 3 πρώτους αγώνες θα είναι αυτοί που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος.

32. Οι μονοτμηματικές σχολές και τα ανεξάρτητα τμήματα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα με ΜΙΑ μόνο ομάδα. Σε περίπτωση πολλαπλών συμμετοχών θα δοθεί το δικαίωμα συγχωνεύσεων των ομάδων πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Σε διαφορετική περίπτωση θα διεξαχθούν αγώνες μονής πρόκρισης (μπαράζ) μεταξύ των ομάδων αυτών για τη συμμετοχή στους ομίλους του πρωταθλήματος.

33. Οι θεατές εισέρχονται στην εγκατάσταση για την παρακολούθηση αγώνα,μόνο μετά την επίδοση Αστ.Ταυτ. ή ακαδημαϊκής ταυτότητας στη φύλαξη. Κατά την παραμονή των θεατών στις κερκίδες, απαγορεύεται η χρήση πυρσών, κροτίδων, και οποιοδήποτε άλλων μέσων ή ενεργειών μπορούν να βλάψουν τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών ή να οδηγήσουν στην καταστροφή δημόσιας περιουσίας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι θεατές/οπαδοί συγκεκριμένης ομάδας χρησιμοποιούν τέτοια μέσα ή ενέργειες, η ομάδα θα αποκλείεται αυτομάτως από το πρωτάθλημα. Επίσης, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο θα επιφυλάσσεται για την άσκηση οποιουδήποτε ένδικου μέσου που μπορεί να διασφαλίσει την προστασία των φοιτητών και την περιουσία του Πανεπιστημίου.

34. Σε περίπτωση που μια ομάδα δεν αγωνιστεί σε κάποιο αγώνα (για οποιοδήποτε λόγο, με επιφύλαξη του άρθρου 26) χάνει τον αγώνα με σκορ 3-0. Ομοίως, αν αυτή η ομάδα αποκλειστεί από τη συνέχεια του πρωταθλήματος χάνει τους αγώνες που δεν έχει παίξει με σκορ 3-0. Τα τέρματα χρεώνονται στον τερματοφύλακα.

35. Αν παίχτης ομάδας αποδειχτεί ότι αγωνίζεται χωρίς να έχει δικαίωμα, π.χ. δεν είναι μέλος του ΠΓ, τότε αποβάλλεται από τον αγώνα, πριν την έναρξη. Μετά την έναρξη, η ομάδα του χάνει τον αγώνα ενώ η διοργανώτρια αρχή επιφυλάσσεται για επιπλέον ποινή.

36. Αν παίχτης ομάδας αποδειχτεί ότι έχει διαπράξει τα αδικήματα της πλαστοπροσωπίας ή πλαστογραφίας ακαδημαϊκής ταυτότητας για τη συμμετοχή του σε αγώνα, τότε η ομάδα του αποβάλλεται από το πρωτάθλημα ενώ το ΠΓ διατηρεί το δικαίωμα απόδοσης ποινικών ευθυνών για τα παραπάνω αδικήματα του ποινικού κώδικα.

37. Αγώνας πραγματοποείται με την παρουσία τουλάχιστον ενός διαιτητή, εφόσον υπάρχει η συναίνεση των 2 ομάδων. Σε διαφορετική περίπτωση, ο αγώνας αναβάλλεται

38. Ο κανονισμός συμφωνείται με τους εκπροσώπους των ομάδων πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια του.